KakaoTalk Güney Kore menşeli bir programdır ve Mart 2010 tarihinden itibaren kullanılmaktadır. Wikipedia’ya göre Mayıs 2017 tarihine kadar 220 milyon kez indirilmiştir. Sadece Google Play’den indirilme sayısı 100 milyonun üzerindedir. Aktif olarak 49 milyon kişi tarafından kullanılmaktadır.

Google Play, Apple Store ve Amazon başta olmak üzere çok sayıda online marketten ve APK sitesinden indirilebilen KakaoTalk, Dünya üzerinde en yaygın kullanılan 10 haberleşme uygulaması arasında yer almaktadır.

Bu bilgiler ışığında şu soruların cevaplarını arayalım:

  -KakaoTalk indirmek veya kullanmak suç olabilir mi?

 -Bir insan, telefonunda KakaoTalk kalıntısı bulunduğu için “terörist” sayılabilir mi?

Bu soruları başka bir ülkede, özellike de Güney Kore’de sorsanız şaka yaptığınızı veya  saçmalama hakkınızı kullandığınızı düşünürler herhalde.

Ama Türkiye’de EGM, telefonlarda KakaoTalk araması/incelemesi yapıyor (bulamazsa kendisi yüklüyor, aşağıdaki görsele bakınız), bazı mahkemeler KakaoTalk nedeniyle 6 yıl 3 aydan başlayan hapis cezaları veriyor.

Sadece hukukun değil, akıl ve vicdanın tümüyle sukut ettiği nokta burası olsa gerek. Umarım Yargıtay’ın 31 Mart 2018 tarihli KakaoTalk kararından[1] sonra bu akıl tutulması son bulur.

KakaoTalk soruşturmalarında yapılan kasıtlı çarpıtmalara/hatalara ilişkin somut tespitleri:

Aşağıdaki görselde Bilişimci Tuncay Beşikçi, Yeni alınan tablette otomatik kurulu halde gelen ES Dosya Yöneticisi Uygulamasının (Dünya genelinde 300 milyon kullanıcısı var) kendiliğinden tabletlere KakaTalk uygulamasının kalıntısını indirdiğini  belirtiyor.

Yani ES Dosya Yöneticisi Uygulaması yüklü bir telefon veya tablet aldığınızda veya cihazınıza o uygulamayı indirdiğinizde, cihazınızda KakaoTalk kalıntısı oluşacağından Emniyet ve yargı sizin KakaoTalk kullanıcısı ve dolayısıyla “terörist” olduğunuzu varsayacaktır.

kk3.png

Aşağıdaki görsellerde ise Emniyette yapılan inceleme sırasında, incelemeyi yapan görevlilerin KakaoTalk konusunda bilgisizliklerini ve/veya kasıtlı çarpıtmalarını gösteren örnekler yer almaktadır:

root.png

 

kk 1

KakaoTalk Programının onmilyonlarca kişi tarafından kullanıldığını gösteren görseller:

messaging-platforms-are-the-kings-of-mobile-1-638

kk goog

kk apple

KakaoTalk soruşturmaları/cezaları

Aşağıda, KakaoTalk bağlamında yapılan soruşturmalar ve verilen ceza ile ilgili 3 adet görsele yer verilmiştir. Daha fazlası için 19 nolu yazıya bakılabilir.

 

öğrt

15 yl

hürr

 

Ayrıca 69 nolu yazıda, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce KakaoTalk nedeniyle verilen 10 yıl 6 ay hapis cezasını bozan Yargıtay kararı incelenmiştir.

 

[1] Kararın tam metni ve yorumunu 69 nolu analizde yer almaktadır. https://fetodarbeiddiasivegercekler.wordpress.com/2018/11/19/69-yargitayin-kakaotalk-karari/